Tuesday, June 16, 2009

Renungan bersama
Salam ukhuwwah saya hulurkan buar semua pembaca yang dirahmati Allah swt.


Setelah lama tidak update blog saya ini, baru kali ini ada peluang untuk saya meng'update' saya punya blog. Alhamdulillah.


(Gambar di atas ni adalah sebagai satu contoh bagi mengambarkan kepada kita semua bahawa binatang pun sayangkan anak-anak)

Topik yang saya nak bawa untuk kita sama-sama renung pada kali ini adalah tentang masalah gejala sosial yang berlaku yang makin parah di dalam negara kita sekarang. Makin hari makin teruk kita dengar tentang gejala-sejala pelik berlaku di negara kita.


Kes yang berkaitan dengan gambar itik di atas adalah saya nak kaitkan dengan kes pembuangan bayi yang makin menjadi-jadi di negara kita. saya pelik, kenapa tak nak kawin? berzina nak pula. Teruk betul muda-mudi kita sekarang, pokoknya adalah kurangnya didikan agama dan takdenya imam di dalam diri, sebab itulah perkara ini berlaku. Kalau binatang pun pandai jaga anak-anak, sayangkan anak-anak mereka hingga jika ada manusia yang cuba menganggu anak-anak dia, dia akan cuba pertahankan walaupun sekadar mematuk dengan muncung nya yang tumpul itu.Adalah menjadi tangungjawab kita untuk menyedarkan mereka yang lalai dan jahil ini ke arah hidayah dan kebenaran. perkara yang perlu kita terapkan dalam jiwa muda mudi pada zaman sekarang adalah tanamkan asas-asas kefaham tentang islam dan keimanan.


Bila mereka faham tentang asas-asas ini, barulah kita terapkan tentang akhlak-akhlak mulia yang di tujuk oleh rasulullah s.a.w disertakan dengan hukum halal haram di dalam islam. InsyaAllah, sekiranya penerapan ini berjaya, maka pembentukan sahsiah peribadi muslim akan berjaya.
Tidakkah kita merasa sayu dan sedih bila kita melihat gambar-gambar anak kecil yang dibuang tanpa belas. Apa dosa meraka ini? silapnya adalah kepada ibu bapa mereka yang berzina, menjadikan diri hamba kepada nafsu, dan membuang sinar iman di dalam diri. Rasanya tidak perlulah saya hurai panjang-panjang perkara ini kerana para pembaca semua sudah tahu menilai mana yang baik dan yang buruk, cuma tugas kita adalah menyampaikan kalimah kebenaran kepada mereka yang masih terkapai-kapai dalam kejahilan.


Satu lagi yang saya nak tekankan di sini adalah pihak yang berkuasa perlu mencari satu altenatif bagi memberi kesedaran kepada muda mudi di negara kita, bukan sekadar memberi hiburan yang berlebihan tanpa menapis dan memikirkan baik dan buruk yang membawa kepada kerosakan akhlak sehingga akhirnya berlaku pembuangan bayi. Sepatutnya kerajaan menyediakan satu hidangan rohani kepada masyarakat kita nilai-nilai islam, bagi saya kerajaan tidak akan rugi jika kerajaan menghidang program menerapkan nilai islam dalam jiwa anak muda mudi di Malaysia.Jika pihak kerajaan kekurangan tenaga untuk mengadakan program-program kerohanian kepada muda mudi, pihak kerajaan boleh meminta tenaga pengerak dari para mahasiswa-mahasiswi yang berada dalam negara mahupun luar negara khususnya mahsiswa yang belajar dalam bidang pengajian islam yang jelas ingin membawa pembentukan akhlak muda mudi dan ingin melihat akhlak anak bangsa kita selamat dari gejala yang kurang elok khususnya dan membawa perubahan kepada ummat islam secara amnya.

Rasanya cukup sekadar ini sahaja dahulu buat kali ini, kita jumpa dilain pertemuan, tapi yang penting kita mestilah menyedarkan masyarakat tentang pentingnya mempunyai akhlak mulia seperti yang ditunjukkan oleh rasulullah s.a.w sepertu yang dituntut oleh Allah s.w.t insyaAllah, jika akhlak kita baik, maka semua perkara dalam kehidupan kita pun akan baik...Sehingga bertemu lagi.. siiru ala barakatillah....

1 comment:

  1. siyenyolaaa...
    ish... semoga manusia2 yg hilang hati tu diberi hidayah oleh Allah.. aminn

    ReplyDelete