Wednesday, April 22, 2009

pesanan buat yang dikasihi.

salam ukhuwwah buat semua.

saya amatlah tidak layak untuk memberi pesanan kepada seseorang, tapi rasa terpangil nak memberi sedikit nasihat kepada yang dikasihi. kalau nak di ikutkan hati rasa nak biarkan saja, tapi kalau dibiarkan rasa cam berdosa la pulak. Aishh delima tul.

nasihat ini khas ditujukan kepada akhawat2 yang di kasihi, sama ada yang mengenali diri saya atau tidak, yang pasti saya tujukan buat semua akhawat @ perampuan melayu yang berada di bumi mesir ni, pesanan saya supaya janganlah terlalu naktunjuk diri hebat dan berani nak keluar malam tanpa musyrif. malang tidak berbau. jangan disangka dah miliki tekwando atau silat cengkam harimau dah cukup untuk mempertahankan diri. jika dah rasa hebat, saya rasa itu adalah kesilapan lah.

asal saya keluar malam je jumpa ngan akhawat-akhawat keluar malam tanpa musrif, jika saya tanya ada musrif ke tak, dijawabnya takde, kenapa takde musrif? sbb tak nak nyusahkan ikhwah. tu takpe lah, nampak ok sikit. tapi yang panas telinga dan hati bila ditanya, ade musrif ke tak, dijawabnya eh, kami dah besar, pandailah kami jaga diri. aduh, rasa nak gelak je bila dengar jawapan dia. sebenarnya saya tanya bukan nak jaga tepi kain orang, tapi nak jaga keselamatan. tu je.

apa perasaan sahabat-sahabat bila berada disituasi saya tadi? kalau sahabat jenis darah panas, sah ana rasa akhawat tadi kena maki hamun. hehehe tapi saya tau, sahabat-sahabat ikhwah kat sini semuanya baik hati, takde yang akn sumpah seranah akhawat yang keluar malam tanpa musrif, paling tidak pun diam je. buat-buat tak tau:)

fenomena akhawat @ perempuan keluar malam tanpa musrif makin menjadi-jadi sekarang neh. cam dah jadi satu perkara biasa kepada mereka yang keluar malam, mungkin mereka tak kena ganggu kat pak arab yang gatal dan tak cerdik kot, sebab tu mereka rasa ok je keluar malam tanpa musrif. ingatlah, sekali lagi saya nak royak malang tidak berbau. dah banyak kes kita dengar akhawat diganggu oleh arab yang keluar tanpa musrif neh. ade yang balik umah sampai nangis2 ketakutan. isi rialiti yang berlaku. ni yang akhawat, yang ikhwah sendiri pun tidak selamat,hinggakan ada ikhwah kite yang kena peras ugut dengan pisau dilehir, di tumbuk, dan macam2 lagi. saya sendiri pun rasa takut. ngeri betul...

hah, camne? nasihat saya adalah jangan keluar malam tanpa musrif, jika terdesak sangat coll la tel kawan2 kamu yang ade kat sekeliling kamu tu. jangan cuba nak cari alasan untuk kepentingan diri yang ntah selamat ke tidak.

rasanya cukup sekadar ini dahulu. nak study plak...

sory kalau ada yan terasa:)

jumpa lagi...

1 comment:

 1. salam.....
  ambo buah doh duk besan...jgn duk tubik male...
  tabi degil plako nk tubik...

  ambo xtau nk puat gano doh....

  :D

  ReplyDelete